Pregatire-Corp-Pentru-Sarcina

Cum Sa-Ti Pregatesti Corpul Pentru Sarcina

Este știut faptul că, organismul femeii trece prin foarte multe schimbări în perioada sarcinii, unele modificări persistă, altele dispar, dar cu o minimă atenție putem să evităm cele mai neplăcute schimbări ale corpului nostru. O rutină zilnică este foarte importantă și poate să fie foarte benefică, mai târziu, când copilul nostru vine pe lume.

Sarcina necesită o stare fizică și psihică foarte bună. Indiferent dacă vă pregătiți să rămâneți însărcinată sau chiar vă aflați în prima perioadă a sarcinii, este foarte important ca organismul să fie pregătit, pentru a deveni un mediu propice pentru bebeluș și de asemenea, pentru ca mămica să treacă peste sarcină fără probleme de tipul: anemie, hipertensiune, depresie postpartum, dar și urme vizibile, cum sunt vergeturile.

Am adunat aici trei chestiuni esențiale, care trebuie luate în considerare, pentru a avea o sarcină și o perioadă postnatală relaxate și confortabile, alături de cei dragi.

Încetarea anticoncepționalelor

Anticoncepționalele reprezintă cea mai folosită metodă de contracepție, care previne ovulația și elimină riscul de a rămână însărcinată cu o acuratețe de 99%.

Unele studii spun că, trebuie așteptat destul de mult (câteva luni) între încetarea folosirii anticoncepționalelor și concepție, în caz contrar existând riscul de avort spontan, malformații congenitale, etc.

Alte studii spun însă că, înainte de a concepe, organismul are nevoie de o perioadă

” de curățare” și trebuie să așteptați să treacă măcar 2-3 cicluri menstruale, înainte de a rămâne însărcinată. O altă părere a unor specialiști ar fi că, de fapt, toți hormonii se elimină din organism în câteva zile, deci nu ar exista niciun risc și nu trebuie să așteptați decât câteva zile.

Părerea mea personală este că, la urma urmei, depinde doar de noi. Eu cred că întotdeauna cale cea mai bună este cea de mijloc, astfel că nu trebuie să exagerăm cu așteptarea. Este mai bine dacă ne revitalizăm organismul și ne pregătim de călătorie.

Alimentația sănătoasă

Colega noastră, Daniela Ferenczi a scris deja un articol frumos despre Nutriția în perioada de preconcepție .Aici, găsiți niște sfaturi foarte importante în ceea ce privește alimentația sănătoasă.

Mișcare

A-ți menține corpul în formă din punct de vedere fizic este un ”must do” pe parcursul întregii vieți, dar mișcarea regulată înainte și în timpul sarcinii este extrem de benefică, pentru că ajută și în timpul travaliului.

Sunt foarte multe metode de mișcare, sporturi care se pot practica în perioada de sarcină. Noi vă recomandăm însă:

  • Mersul pe jos și înotul – este ideal pentru persoanele care nu sunt obișnuite cu mișcarea frecventă. Este indicat să se înceapă ușor, cu câte 15 minute de 4 ori pe săptămână, iar apoi cam o jumătate oră, zilnic.
  • Yoga – în afară de mișcare, la o ședință de yoga se pot învăța tehnici importante de relaxare, de respirație și de concentrare, care pot fi extrem de utile în timpul travaliului, pentru a controla contracțiile și pentru a menține o stare de spirit pozitivă.
  • Aerobic – nu trebuie să renunțați la aerobic în perioada sarcinii, sunt cursuri concepute special pentru femei însărcinate.
  • Pilates – această metodă vă ajută să vă dezvoltați musculatura înainte de sarcină, dar mai are niște beneficii incontestabile: mușchii bine dezvoltați ajută la ameliorarea disconfortului cauzat de sarcină, a durerilor de spate, întărește musculatura planșeului pelvian, vă poate scăpa de incontinență, vă ajută să deprindeți anumite tehnici folositoare de respirație și de concentrare.
  • Exercițiile Kegel – gimnastica intimă introdusă de medicul Arnold Kegel constă în contractarea și relaxarea în mod repetat a mușchilor pelvieni. Beneficiile sunt tonifierea musculaturii pelviene, reducerea riscului de incontinență urinară, dar și a altor probleme similare, care apar după o sarcină.

Cu toate acestea, în perioada de preconcepție trebuie să încercăm să avem o dispoziție bună, o gândire pozitivă și nu în ultimul rând, multă răbdare, pentru că, la fel de bine ca fizicul, manipulează concepția și psihicul.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.