Alergiile-la-bebelusi

Alergiile la bebelusi – Cum le Depistam si Cum le Tratam?

Trebuie sa fiti cu ochii in patru atunci cand ii introduceti bebelusului noi alimente. Cele mai multe reactii au loc in decurs de o ora sau doua de la ingerarea alergenului de catre bebelus. Contrar a ceea ce probabil credeti, cele mai multe reactii nu au loc atunci cand bebe mananca pentru prima data un aliment. Alergiile au tendinta de a se dezvolta in timp. Cu alte cuvinte, chiar daca bebelusul a mancat deja de trei ori un aliment, inca este posibil ca urmatoarea data cand mananca sa aiba o reactie alergica. De aceea este important sa introduceti alimentele in hrana bebelusului pe rand, si pe parcursul a mai multor zile. Vestea buna este ca majoritatea alergiilor alimentare dispar pana la varsta scolara.

Urmareste urmatoarele semne de alergii alimentare:

  • stres gastro-intestinal; bebe are crampe, este balonat, sau are diaree si varsaturi
  • eruptii cutanate; eruptiile alimentare pot duce la o eruptie faciala sau mancarime in jurul guritei; urticaria, eczeme, si mancarimi sunt alte simptome ale alergiilor alimentare
  • simptome de raceala in absenta unei raceli: respiratie dificila, secretii nazale, mancarimi ale ochilor si cearcane
  • bebe este indispus; plansul lui in timpul zilei sau noptii, mai ales daca doarme bine, poate indica ca nu se simte bine; in cazul in care i-ati introdus un nou aliment in hrana, acesta poate fi cauza

Sunt anumite alimente, pe care medicii pediatri nu recomanda introducerea lor in alimentatia bebelusului pre devreme, pentru ca poate duce la dezvoltarea prematura de catre organism a anticorpilor impotriva lor. Dintre alimentele comune cunoscute pentru faptul ca pot provoca alergii daca sunt introduse in primul an de viata al bebelusului sunt laptele de vaca, ouale, capsunile si soia. Crustaceele si nucile sunt de asemenea alergeni destul de comuni, care pot provoca reactii mult mai severe, cum este soc anafilatic, stres respiratoriu, umflare a gatului, gurii sau ochilor, urticarie, mancarime, si chiar pierderea cunostiintei. Daca observati oricare din aceste simptome, mergeti imediat la medic.

Alergia la lapte este un fenomen destul de comun la copii mici, dar este diferit de intoleranta la lactoza, atat in simptome, cat si cauza. Cei mai multi copii depasesc alergia la lapte. Intoleranta la lactoza poate dura toata viata.

Daca banuiti ca bebelusului are o reactie alergica la un aliment, intrerupeti administrarea acelui tratament. Incercati sa il dati din nou peste 7-10 zile. Daca apar din aceleasi simptome, alergia alimentara este o cauza foarte probabila.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.