Pentru părinții care au petrecut mulți ani în băncile școlilor, toamna va fi mereu asociată cu începerea anului școlar. Înainte de 15 septembrie, fiecare familie pornea la cumpărături și se întorcea cu un rând nou de haine pentru copii și cu un ghiozdan plin de rechizite. Nu s-au schimbat multe de atunci. Iată că, și în zilele noastre procedăm la fel, pentru că ne pasă de educația copiilor noștri. Pentru mămicile care vor ca micuții lor să se prezinte impecabil în prima zi de grădiniță, am întocmit o scurtă listă cu toate cele necesare.
Haine de interior
Copilașii noștri se joacă pe mochetă sau pe covor, în sala de grupă. Este deosebit de important ca mocheta să rămână curată, din motive de igienă. Din aceste considerente, cele mai multe grădinițe cer ”haine de interior”.
Preșcolarii au nevoie deci, de pantofi de casă, preferabil cu scai. Șlapii nu sunt o soluție bună, deoarece pot cauza accidente. E important ca micuții să poarte haine comode, de bumbac, care nu îi deranjează în timpul activităților și la joacă. Hainele de interior sunt potrivite, dacă pot fi îmbrăcate ușor de către copii. Costumașele întregi (body) și pantalonii cu bretele nu sunt recomandate ca haine de interior, pentru că sunt greu de îmbrăcat și dezbrăcat de către copii.
În sălile de grupe, temperatura variază între 22-25 grade Celsius. Așadar, copiii nu au nevoie de haine foarte groase la grădiniță. Un tricou cu mâneci lungi și un trening sunt suficiente, chiar și pentru zilele mai friguroase. În loc de bluzițe și pantaloni foarte groase, e mai bine ca cei mici să fie îmbrăcați cu mai multe rânduri de haine mai subțiri. Astfel, se pot îmbrăca sau dezbrăca mult mai ușor, în funcție de temperatură.
Hainele curate și bine îngrijite sunt absolut necesare. Grădinița în schimb, nu este locul cel mai potrivit pentru a le arăta celor din jur bunăstarea financiară. Rochițele de prințesă și costumul de stofă sunt rezervate serbărilor și ocaziilor speciale. Însă, nu în fiecare zi este sărbătoare. Lănțișoarele și brățările din metale prețioase nu sunt permise la grădiniță.
E bine să-l învățăm pe micuțul nostru să-și recunoască dulapul, hainele și pantofii. În multe locuri se cere ca părinții să-i scrie numele și prenumele copilului pe etichetele interioare ale hainelor. Această măsură e necesară pentru a nu se pierde hainele și jucăriile.
Să nu uităm să punem în dulăpiorul copilului și un rând de haine de schimb! Accidente se pot întâmpla oricând.
În grădinițele cu program prelungit este nevoie și de pijama. Pijamaua, la fel ca celelalte haine, trebuie să fie ușor de îmbrăcat de către copii. Lenjeria de pat în mod normal este asigurată de grădiniță, dar, cel mai bine este să o întrebăm și pe educatoare despre regulamentul interior, înainte de a pleca la cumpărături.
Săculeț pentru haine
În cele mai multe grădinițe nu are fiecare copil dulapul lui. Lucrurile personale ale fiecăruia sunt ținute ori în săculețe pentru haine, confecționate din material textil ori în rucsăcele. Astfel doi-trei copii împart același dulap. Săculețe pentru haine pot fi cumpărate din hipermarketuri, dar la fel de bine le putem confecționa și noi.
Obiecte de igienă
Fiecare grădiniță are regulamentul ei interior, așadar bagajul necesar pentru grădiniță poate varia de la caz la caz.
De obicei se cere:
- perie și pastă de dinți,
- șervețele,
- batiste de hârtie,
- săpun,
- prosopel,
- hârtie igienică.
Dacă nu reușim să aflăm care sunt lucrurile necesare înaintea începerii anului școlar, să nu uităm ca în prima zi de grădiniță, să-i punem copilului în buzunărel câteva batiste.
- Rechizite
Activitatea zilnică necesită și ustensile de lucru. În unele locuri, educatoarea întocmește o listă cu rechizitele obligatorii, pe care fiecare familie le va cumpăra individual, iar în alte locuri, toate cele necesare sunt cumpărate dintr-un singur magazin.
Rechizitele cele mai des folosite sunt:
- coli de xerox albe,
- hârtie colorată,
- bloc de desen,
- foarfecă,
- lipici,
- pensule,
- plastilină sau lut,
- creioane colorate,
- creioane cerate,
- creioane grafice,
- carioci.