Care sunt riscurile dietelor drastice ?

Problema, desigur, este ca nu poti mentine o dieta drastica pentru totdeauna. Donald Hensrud, sef al sectiei de medicina preventiva de la CLinica Mayo, a zis: “Oamenii ar putea sa nu manance nimic in afara de jeleuri si, daca ar manca doar o cantitate mica, ar pierde in greutate. Ai putea sa faci acest lucru pentru o perioada de timp, dar cu cat e mai restrictiva dieta si cu cat o urmezi pentru mai mult timp, cu atat sunt si riscurile mai mari.”

Prima problema este, in mod obisnuit, deficitul de substante nutritive, pentru ca o persoana nu poate sa primeasca toate substantele nutritive de care are nevoie corpul doar dintr-un bol de supa de varza. Este foarte dificil sa primeasca o cantitate suficienta de calciu, de vitamina D sau de fier doar cu o dieta foarte saraca in calorii. Poti sa provoco daune permanente unor organe daca nu le oferi combustibilul de care au nevoie. Daca pierzi prea multe fluide, iti poti afecta si nivelele de electroliti si sa devii cu usurinta deshidratat. Stim ca nivelele scazute de potasiu si de sodiu din corp pot sa provoace crampe, lesin si chiar insuficienta cardiaca.

Urmatorul lucru la care ne uitam este un metabolism care incetineste. Corpul tau este o masinarie extrem de eficienta si o sa isi incetineasca ritmul metabolic pentru a supravietui mai mult timp. Acesta e modul in care stramosii nostri au reusit sa supravietuiasca in timpul perioadelor de foamete, de inundatii si, uneori, pe timpul iernii. In timp, o sa incepi sa pierzi din masa musculara daca nu ai substantele nutritive necesare pentru a o mentine, ceea ce iti va incetini si mai mult metabolismul. Cu un metabolism incet, ai parte si de nivele mai mici de energie. Acest lucru nu doar ca o sa iti distruga viata de la munca sau de acasa, dar de asemenea o sa iti afecteze si antrenamentele fizice de la sala de forta.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.