În sezonul cald, ne petrecem mult timp la plajă, dar trebuie să avem grijă să respectăm niște reguli nescrise, pentru ca timpul petrecut cu copiii noștri la plajă să nu fie umbrit de niciun dezastru.
Prima regulă este ca ștrandul să fie construit pentru a încânta copiii. Trebuie să fie cât mai child-friendly. Un bazin pentru copii nu ajunge. Este foarte important să fie zone cu nisip, zone cu iarba verde și zone cu umbră. Este un plus foarte mare dacă, în incinta ștrandului există un loc special pentru schimbarea scutecelor, pentru că trebuie să avem grijă și la igienă. De asemenea, este un lucru foarte bun dacă există un salvamar mereu la post.
Problemele expunerii la soare
La plajă, trebuie să împărțim un spațiu relativ restrâns cu foarte mulți oameni. Trebuie să fim foarte atente, dacă suntem cu cei mici. Este foarte important să știm tot timpul unde sunt și ce fac. O metodă este să îi îmbrăcăm pe copilași în haine cât mai colorate, și eventual, la copiii mai mari, le putem arăta unde se află difuzoarele la care, în caz că se pierd, pot merge să ceară ajutor. În cazul celor mici, din păcate, nu este atât de simplu. Trebuie să fim atente 100%, pentru a reuși să ținem situația sub control..
Următoarea problemă este cea a expunerii la soare și a protecției solare. Lumina soarelui este esențială și actionează la nivelul pielii, organismul primește vitamina D, dar în același timp pot apărea efecte nocive.
Întrebarea este cum să evităm aceste efecte nocive, astfel încât beneficiile soarelui să rămână.
Ar fi bine să alegem o cale de mijloc. Să luăm totuși în considerare știrile despre legătura dintre subțierea stratului de ozon și frecvența ridicată a cancerului de piele, dar nici să nu stăm vara, îmbrăcați din cap până în picioare sau să folosim în mod constant, cremă de protecție cu factor foarte mare.
O rețetă optimă pentru a ne proteja de soare ar fi să respectăm orele în care ne expunem razelor strălucitoare. De exemplu dimineața, între orele 6-10 se poate sta la soare fără cremă de protecție, mai ales dacă alegem o zonă cu umbră. După ora 10, când începe perioada periculoasă, este mai bine dacă stăm la umbră sau în casă, dar dacă totuși vrem să ieșim la soare, este indicat să folosim o cremă de protecție solară cu factor mare, să avem capul și ceafa acoperite și să bem multe lichide .
Încă o chestiune delicată: copilul nostru va purta costum de baie sau îl lăsăm în pielea goală? Eu cred că așa cum vă doriți dumneavoastră este cel mai bine, dar luând în considerare că suntem împreună cu zeci de alți copii și adulți, trebuie să respectăm și noi regulile de bază. Nu este frumos, iar pentru alții poate să fie chiar dezgustător (și nu doar din punct de vedere al sănătății) dacă plutește orice fel de metabolit prin apă. O cale de mijloc ar fi folosirea scutecelor de unică folosință, care se pliază extrem de bine pe astfel de situații.