pregatire-perineu-nastere

Cum Ne Pregatim Perineul Pentru Nastere?

Perineul este cunoscut ca fiind zona dintre vagin şi rect.

Pregătirea perineului înainte de naştere se poate face în 3 paşi:

  • exerciţii ale planşeului pelvin (pentru tonifierea musculaturii perineale în perioada de sarcină);
  • exerciţii de dilatare (pentru dilatarea pas cu pas a deschiderii vaginului, a perineului şi a musculaturii vaginale înainte de naştere);
  • exerciţii de simulare (pentru exersarea perioadei de împingere din timpul naşterii).

Orice femeie însărcinată trebuie să fie conştientă de importanţa exerciţiilor fizice efectuate în timpul sarcinii.

Masajul perineului

Întinderea ţesuturilor interne ale părţii inferioare a vaginului vă învaţă să reacţionaţi la presiunea din vaginul dumneavoastră prin relaxarea planşeului pelvian (o repetiţie utilă în vederea naşterii). Se consideră de asemenea, că acest masaj stimulează schimbările hormonale, care înmoaie ţesuturile conjunctive în ultimele luni de sarcină. Dacă practicaţi masajul perineal, aveţi şanse mult mai mari să evitaţi o epiziotomie sau o ruptură gravă.

Este util să se efectueze acest masaj de 5-7 ori pe săptămână, în ultimele 5-6 săptămâni de sarcină (începând cu săptămâna 34), timp de 3 minute, dar nu mai mult de 15 minute.

Asiguraţi-vă că specialistul care vă îngrijeşte ştie ce faceţi şi de ce.

Metoda de lucru :

  • cine execută masajul? – poate fi făcut fie de dumneavoastră, fie de partener. Până când vă obişnuiţi cu tehnica, folosiţi o oglindă, pentru a vă putea vedea perineul. Asiguraţi-vă că aveţi mâinile curate şi unghiile tăiate scurt.
  • ce folosim?: geluri lubrifiante pe bază de apă sau ulei vegetal pur (dacă nu există tendinţa de infecţii vaginale).
  • unde?: cel mai bun loc în cada plină cu apă caldă, după baie sau după ce aţi aplicat local comprese calde.

Aşezaţi-vă confortabil, în poziţie semi-şezândă (dacă masajul este efectuat de partener) sau în picioare, cu un picior ridicat pe marginea căzii sau pe un scaun (dacă îl executaţi dumneavoastră).

  • cum?: folosind degetele mari bine lubrifiate în ambele părţi ale deschizăturii vaginale, introduse cam 2-3 cm adâncime, mama atunci va încorda muşchiul în jurul degetelor, pentru a se asigura că zona corespunzătoare a fost identificată.

Degetele întind muşchiul ca şi cum ar încerca să formeze un zâmbet (sau un U), în timp ce mama respiră adânc şi încearcă să relaxeze muşchii. Când începi să simţi usturime sau întindere, se menţine poziţia 30-60 de secunde, respiri şi relaxezi. Când mama se obişnuieşte cu senzaţia, se poate adăuga şi mai multă presiune şi se continuă pentru câteva minute (aceeaşi senzaţie de usturime, înţepătură apare şi la ieşirea capului copilului).

Această întindere creşte supleţea ţesutului mucoasei vaginale, a muşchiului care vă înconjoară vaginul şi a pielii perineului. La început, peretele vaginal va fi contractat, dar după câteva zile de exerciţii, ţesutul se va relaxa şi se va întinde mai uşor.

Dacă masajul este executat de partener, acesta va folosi degetele arătătoare (mai întâi unul, apoi ambele, în momentul în care vă obişnuiţi).

Masajul perineului este eficient în prevenirea rupturilor şi a necesităţii practicării epiziotomiei în naşterea naturală, pe cale vaginală.

Dacă mamei i s-a făcut epiziotomie sau a avut o ruptură la o naştere precedentă, atunci masajul va fi mai dureros.

Ce uleiuri poţi folosi: ulei din germeni de grâu

  • ulei de Rosa Mosqueta
  • vitamina E naturală
  • o combinaţie de uleiuri: luminiţa serii, vitamina E şi ulei de cătină (pentru înmuierea ţesutului tare, creat de cusătură).

Atenţie!!! Dacă există o vaginită, un herpes activ în zona vaginală sau alte probleme vaginale, masajul perineal este interzis. Se aşteaptă vindecarea completă a rănii.

Pentru protecţia perineului, este foarte importantă şi practicarea unor poziţii gravitaţionale la naştere, fiind total contraindicată poziţia pe spate, care creşte presiunea pe perineu.

La naştere, perineul poate fi afectat de rupturi sau epiziotomie. Epiziotomia este o tăietură chirurgicală a perineului.

Motivaţia efectuării epiziotomiei este de a lărgi deschiderea vaginului, pentru o naştere mai uşoară a copilului.

Cercetările din ultimii ani evidenţiază faptul că, practicarea de rutină a epiziotomiei la naştere este un procedeu dăunător.

Dezavantajele epiziotomiei: perineul mamei va fi deteriorat definitiv, lucru care va influenţa starea de sănătate şi starea de bine a mamei. Perineul este muşchiul cel mai important, susţine organele pelviene, iar dacă acest muşchi este deteriorat, riscul de prolaps ale acestor organe creşte. În plus, mama va rămâne cu sensibilitate la nivelul perineului, cu ţesut îngroşat, lucru care poate să afecteze atât plăcerea contactului sexual, cât şi o naştere viitoare cu perineu intact.

În România, rata epiziotomiei este de 80% !!! În Tîrgu-Mureş, rata epiziotomiei la prima naştere este de aproape 100% . Ce poţi face pentru a evita epiziotomia? Pregăteşte-ţi perineul, făcând exerciţiile şi masajul recomandate.

Foloseşte la naştere poziţii gravitaţionale. Vorbeşte cu medicul (moaşa) despre dorinţele tale şi asigură-te că vor fi respectate.

Informează-te din timp despre procedurile de rutină efectuate în spitalul (centrul de naştere) în care te-ai hotărât să naşti. Cunoaşte-ţi şi cere-ţi drepturile în sala de naştere.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.