De obicei, vântul și temperatura scăzută sunt factorii principali care determină cum ne îmbrăcăm și ce facem într-o anumită zi. Așadar, merită să aruncăm o privire la prognoza meteo, înainte să pornim la drum. Astfel vom ști mult mai bine cum să-i îmbrăcăm pe cei mici. De multe ori însă, alegem să nu ieșim în parc, la joacă, deoarece bate ”prea tare vântul”.
Când bate prea tare vântul?
Sir Francis Beaufort a inventat scala de măsurare a forței vântului în anul 1805 . Puterea vântului este exprimată în Bft (Beaufort). Dacă măsurăm forța vântului cu scara Beaufort, vântul puternic și foarte puternic bate cu 50-60 km/h. La această intensitate se mișcă trunchiul copacilor, se simte rezistența la mers, dar ca să se rupă crengile copacilor sau să cadă țiglele de pe acoperișuri, e nevoie ca vântul să bată cu cel puțin 70 km/h.
Frunzele freamătă dacă vântul bate cu 11 km/h, deci, dacă nu plouă, vremea e potrivită pentru a înălța un zmeu pe un câmp liber. În acest caz, vorbim doar despre o ”briză ușoară”, conform scării Beaufort.
Vântul trebuie să bată cu 35-40 km/h, pentru a putea vorbi despre o briză răcoroasă, care leagănă micii arbori foioși. Așadar, putem ieși la joacă, în parc, la cumpărături, pentru că suntem în siguranță. Cu un echipament potrivit, cei mici se pot juca liniștiți chiar și dacă bate puțin vântul sau cerul e noros.
Ce înseamnă un echipament potrivit vremii?
În primul rând, haine impermeabile și sintetice. Da, da, sintetice. Bumbacul, deși este un material foarte bun și sănătos pentru copii, nu e potrivit pentru activitățile recreative la temperaturi mai scăzute, ploaie sau vânt.
Jacheta și pantaloni impermeabili
Jacheta potrivită pentru vreme răcoroasă, noroasă, însoțită de rafale ușoare de vânt, trebuie să fie impermeabilă, ușoară, comodă, dar în același timp să permită pielii să respire.
Cum ne dăm seama dacă o jachetă este potrivită sau nu?
Impermeabilitatea unui material textil este un indicator al rezistenței acestuia la ploaie, care se măsoară la o presiune a apei exprimată în milimetri coloană de apă. Aşadar, un material textil cu impermeabilitatea de 2.000 mm rezistă la o presiune exercitată de 2.000 mm de apă (ceea ce înseamnă aproximativ o oră de ploaie).
Rolul acestor membrane este să ne protejeze împotriva vântului şi a ploii, dar în acelaşi timp ele asigură o temperatură constantă, atât în cazul depunerii unui efort fizic, cât şi când ne odihnim. Ele sunt folosite pentru confecționarea hainelor sport, pentru drumeții, escaladă, schi, printre care, cele mai cunoscute sunt: Gore-Tex, Dermizax, Sympatex, E-Vent, Mertex, Supratex. Technosoft, Airsoft, etc.
Jachetele impermeabile pot avea mai multe straturi. Stratul exterior este cel impermeabil. Acesta NU trebuie să fie căptușit cu bumbac!
Stratul interior, de obicei, este o jachetă mai subțire confecționată din Microfleece sau din Polartec (aceasta este de regulă, mai scumpă), ţesătură care imită lâna. Nu reţine apa, este foarte uşoară, comodă, respirabilă. Stratul interior se poate prinde de jacheta impermeabilă cu fermoare, dar cele două obiecte vestimentare pot fi folosite și individual.
Lenjeria de corp termică
Dacă stăm mai multe ore afară sau pornim la o drumeție la temperaturi mai scăzute, să NU îi îmbrăcăm pe cei mici cu ciorapi- pantalon sau colanți de bumbac sub pantalonii impermeabili!
Deși fibrele naturale sunt recomandate copiilor, în cele mai multe cazuri nu sunt potrivite pentru activități recreative pe vreme ploioasă și răcoroasă.
Bumbacul este ideal pe timp de vară, pentru că el absoarbe transpirația și vaporii de apă de la suprafața pielii, însă își pierde capacitatea de izolare termică într-un mediu umed. Bumbacul se usucă greu, prin urmare, în loc să mențină căldura produsă de corp, bumbacul ud devine rece.
Dacă nu putem renunța la fibrele naturale, în loc de bumbac, putem alege o lenjerie de corp confecționată din Merinowool, adică din lână de oaie Merino. Lenjeria de corp din Merinowool este însă, destul de scumpă față de lâna sintetică Microfleece, de exemplu.
Lenjeria termică, de regulă, este confecționată dintr-un material textil sintetic, ușor, care nu reține apa, și permite pielii să respire. Poate fi folosită pentru joaca în parc, drumeții, schi.
Încălțăminte impermeabilă
Pentru o plimbare scurtă în parc, putem opta liniștiți pentru cizmulițe din cauciuc. Dacă vom umbla pe jos timp mai îndelungat, e mai bine să alegem bocanci. Bocancii ”buni”, nu trebuie să fie îmblăniți, ci confecționați ori dintr-un material textil impermeabil, ori din piele impermeabilizată.
Șosete din lână
În loc de ciorapi de bumbac este mai bine să alegem șosete din lână, mai ales dacă vom umbla mult pe jos. Șosetele de bumbac dacă se udă, rețin apa și irită pielea.