Vizita-La-Doctor

Cum Pregatim O Vizita La Doctor

Vizita la doctor este de multe ori evitată atât de părinți, cât și de copii, până în momentul în care este impetuos necesară.

Mă întâlnesc foarte des cu copii cărora le este frică de injecții, de medici, de vizita la stomatologie.

Părintele încearcă în aceste cazuri să amelioreze situația, dar se trezește de multe ori în fața unui fapt împlinit: copilului îi este frică de vizita la doctor. Această teamă devine în majoritatea cazurilor irațională, incontrolabilă și are drept rezultat un șir de experiențe neplăcute, care se pot concretiza pe viitor, într-o manieră de abordare greșită a monitorizării sănătății personale și a vizitelor la doctor, ca adult.

Cum putem transforma vizita la doctor într-o experiență mai puțin traumatizantă?

Vizita la doctor nu poate fi evitată. Chiar și în cazul unui copil sănătos, el trebuie să ajungă în cabinetul doctorului de nenumărate ori, pentru a determina dacă nou- născutul crește în greutate, pentru vaccinări obligatorii, pentru a determină dacă există o dezvoltare fizică armonioasă, etc.

Chiar şi prima vizită la doctor se poate transforma într-o experiență plăcută, dacă părintele este calm, liniștit, nu anticipează un eventual eșec şi nu îi arată copilului că este stresat sau speriat.

În cazul copiilor mai mari, este important ca părintele să nu mintă. Să nu promită că experiența la medic va fi plăcută, pentru că poate pierde încrederea copilului, în cazul în care aceasta nu va fi chiar comodă. Cel mai bine este să trateze situaţia cu calm și relaxare.

Să luăm un exemplu concret: copilul are o programare pentru vaccinările anuale și își amintește vag faptul că a durut și a fost neplăcut. Cum putem proceda?

  • Alege doctorul potrivit. Am repetat acest lucru în articolele anterioare. Tu şi copilul tău trebuie să găsiți o persoană de specialitate, care vi se potrivește atât ca și mentalitate și principii, cât și din perspectiva comportamentului și a personalității.
  • Transformă prima vizită, într-o vizită de curtoazie. Copilul va cunoaște o persoană plăcută, care îl va consulta sumar și îl va reprograma, iar data următoare îi va fi mult mai ușor să participe, fiind familiarizat deja cu figura medicului.
  • Explică-i copilului că va fi puțin neplăcut, dar durează foarte puțin. Oferă-i o recompensă. Mergeți la o înghețată saula locul de joacă preferat, lasă-l să aleagă o mică recompensă. ( nu îl recompensa cu obiecte concrete, vei crea o condiționare care nu va determina copilul să treacă peste frică, ci el va percepe recompensa ca pe o mită.)
  • Nu evita vizitele la doctor când este sănătos. Atunci când copilul va vizita cabinetul și pentru un simplu control, nu va asocia această experiență cu ceva negativ.
  • Verifică raftul de jucării. În acest loc, ar trebui să existe obiecte pe care copilul le întâlnește în cabinetul medical. Cumpără un set de instrumente medicale pentru copii, joacă-te cu păpușile, folosind aceste instrumente. Fii creativ! Cumpără mai multe dimensiuni de seringi ( fără ace) și pune în fiecare o culoare diferită de tempera, apoi pictați împreună, stropind culoarea pe o foaie mare de hârtie. Instrumentele medicale nu sunt obiecte de tortură, iar astfel, copilul se va obișnui vizual cu prezența acestor instrumente.
  • Oricât de plăcut și răbdător este doctorul ales, s-ar putea ca, în acea zi să nu poată explica ceea ce se întâmplă. Fii ghidul copilului tău! Ajută-l să înțeleagă înainte ceea ce se va întâmpla, eventual exemplifică-i cu instrumentele de jucărie. Copilul va avea mai multă încredere în sine și va fi mai relaxat.
  • Dacă este posibil, stai cu copilul tău. Ține-l în brațe cu blândețe și în loc să îl imobilizezi, încercă să îi distragi atenția, să îl liniștești și să îl ajuți să participe la această experiență, învingându-și frica.
  • În cazul în care copilului îi este foarte frică, încearcă alte metode: oferă-i o acadea. Un studiu efectuat asupra limitei de durere la copii a arătat o corelație pozitivă între consumul de zahăr și scăderea percepției de durere. Cremele anestezice nu vor ajuta prea mult, deoarece frica de vaccinare nu pornește de la durerea în sine, ci de la experiența neplăcută.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.